A világ kedvenc étele-Pizza

Bolognai, mexikói, négysajt, magyaros, Hawaii és persze a klasszikus Margherita – hosszan lehetne sorolni a különféle pizzafajtákat, hiszen az egyik legnépszerűbb és legváltozatosabb ételről van szó. Szinte nincs is olyan ember, aki nem szereti, hiszen annyiféle feltéttel készíthető, hogy mindenki megtalálhatja a leginkább foga alá való változatot.
Ősi ételről van szó, hiszen az első írásos említése több mint kétezer éves: Vergilius emlékezik meg róla az Aeneisben, de minden bizonnyal sokkal korábban került először az asztalokra. A 3. században Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy lapos kelt tésztát, amit olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel ízesítenek, majd köveken sütnek meg. Ez lehetett a ma ismert pizza elődje, amit Pompeji városában is feltártak a régészek, így valószínűleg már ekkor közkedvelt étel volt.  Ezek a pizzák azonban még nem sokban hasonlítottak a mai változatokra leginkább azért, mert a két legfontosabb hozzávalót, a paradicsomot és a mozzarellát még nem ismerték. A pizzatésztát ekkor még tejföllel vagy zsírral kenték meg, és erre kerültek a feltétek. Az a fehér pizza máig megmaradt, ám a paradicsomos alap sokkal népszerűbbé vált. A paradicsomot a 15. században ismerte meg Európa, ám sokáig mérgezőnek tartották, így egészen a 18. századig dísznövényként termesztették. Hasonló volt a helyzet a mozzarellával is, hiszen az indiai vízi bivaly és a tejéből készült sajt csak a középkorban vált ismertté az öreg kontinensen.
A ma ismert pizza a legenda szerint 1889-ben született meg Nápolyban és Raffaelle Espositónak tulajdonítják. I. Umberto szavojai király és felesége Margherita di Savoia királyné a városba látogattak és az tiszteletükre alkotott meg egy nemzeti színű lepényfélét Raffaelle, amit a királyné tiszteletére Margheritának nevezett. Ez a ma is ismert, klasszikus Margherita pizza első példánya, amin a piros a paradicsom, a fehér a
mozzarella, a zöld pedig a bazsalikom. A kreáció nagy sikert aratott, és innentől megállíthatatlan volt a pizza térhódítása – egyelőre csak Olaszországban. Az olasz bevándorlók azonban magukkal vitték a pizzát Amerikába is, ahonnan elindult világhódító útjára, és szinte valamennyi nép megalkotta a saját pizzáját.

Pizzatészta

Hozzávalók: 30 dkg liszt,1 tojás,2 dl tej,2 evőkanál olaj,1,5 dkg élesztő,1 teáskanál cukor,1 mokkáskanál só.
Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. A tepsit előtte kikenjük olajjal és megszórjuk liszttel! Félig megsütjük, rátesszük a tölteléket és a sajtot, és visszatesszük a sütőbe. Ha a sajt ráolvadt, kivesszük, és már tálalhatjuk is.

Forrás: Tutireceptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése